Bir gönül projesi: Zeytin Ajandası 2015

Zeytini nasıl bilirsiniz?
Bilir misiniz zeytini? Hiç düşündünüz mü?
Tamamen tanımıyoruz hiç birimiz galiba ama başka başka güzelliklerine de tanık olmuşluğumuz vardır illa. Hatta son zamanlarda ne de çok yüreği, eli birleştirdi de toprakla buluşturdu zeytin, zulme uğrayan yine kendisi olmasına rağmen. Çok güzel bir projeye rastgeldim az önce yine "zeytin dalı" gibi muazzam, kutsal. Paylaşmak boyun borcu elbet es geçmek olmaz.




Yeni yıla girerken ilk işi ajanda edinmek olanlardansanız, kesilen ağaçlar canınızı yaktıysa, elinizden bir şey gelmemesi üzdüyse sizi şimdiymiş zamanı... Ajandanız bu yıl bir zeytin ağacına can suyu olabilir.


Şu sayfada detay bulabileceğiniz projeyi bir gönül projesi olarak tanımlıyor ve kendi ağızlarından şöyle anlatıyor bu güzel insanlar:

“10 parmağında 10 marifet” derler ya hani; zeytin ağacı da öyledir işte. Zararı ne diye sorsanız verilecek makul bir cevap bulamazsınız.

Ama gelin görün ki çok değil, kısa bir süre önce Yırca Köyü’nde 6000 zeytin ağacı köylülerin aylarca verdiği mücadeleye rağmen göz göre göre katledildi. 15 senede meyve veren zeytin ağaçları, 1 saat içinde kökünden kesildi.
Solon’un “Kanunlar örümcek ağlarına benzer: Güçsüz ve hafif şeyler ona yakalanır; daha ağır olanlar ise onu parçalayıp geçer.” sözü maalesef bir kez daha gerçek oldu. Kılıfı hazırlayanlar, minareyi çalmakta usta olanlardır. Tarih bize böyle söylüyor. Helenistik Dönemde yaşasalar idam olacaklar, bugün maalesef sadece isyanımıza muhataplar. Hem haksızlar, hem güçlüler!

Bize düşen yapılan onca şeye rağmen yine zeytin dalını uzatmak için yeni fidanlar dikmek ve ağaçların yeşereceği günü ümitle beklemektir.

Yırca’da katledilen 6000’den fazla zeytin ağacına adanmış olan bu ajanda, hep hatırlamak, hiç unutmamak, tekrar tekrar göz önüne gelmek amacıyla, bir grup gönüllü insanın emeği ve onlara destek veren firmaların yardımı ile hayata geçecektir.

Tüm satış geliri Yırca’ya fidan dikilmek üzere bağışlanacaktır.Tek bir ajandanın satış fiyatı üzerinden kalan gelir, bir zeytin fidanının 1/3’ünü karşılamaktadır. Adaletsizliğe bakın ki 3 tane defter ancak 1 fidan parası çıkarıyor!

Ön sipariş: 1 Aralık Pazartesi'den itibaren İdefix

17 Aralık'tan itibaren tüm kitapçılarda!!!

Yırca'yı unutma, unutturma!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Isırgan Otuyla Doğal Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır?

Aa! Ekşi yoğurttan peynir yaptım, ekmek mayaladım :)

Bir çörek otu masalı