Gıda hilesi diye bir sey var! Kanser ediyor bizi!
Ulkemiz dunyada taklit ve sahte urun konusunda ilk ucte yer aliyor. En buyuk sahtecilikse gidada ve bu sagligi tehdit ediyor.
Gectigimiz gunlerde bakanlik 2014'un gida hileleri raporunu acikladi. 27bin firmanin 10bininin kaydinin bile olmadigi, denetlenemedigi ulkede haliyle rapor gercekci ve tatmin edici degil. Ancak gercek su ki yaptirimlar yetersiz. Cezalar devede kulak ve cogu firma cezayi odeyip bizleri zehirlemeye devam ediyor. Hal boyle olunca is bize dusuyor.
Gida hileleri konusunda uyanik olursak, etiket okumayi, gercekle hileliyi ayirt edip ona gore secim yaparsak bu hileli uretim yapanlara en guclu tokati biz atmis, cocuklarimizi, sevdiklerimizi zehirlemeye calismanin bedelini odetmis oluruz.
Araştırmalar şu gruplarda sahteciliğin çok yaygın olduğunu belirtiyor: Sigara, içki, kozmetik, ilaç, zeytin, peynir, et ürünleri, zeytinyağı ve bal. Iste sizin icin cesitli uzmanlarin verilerinden derledigimiz bazi gida hileleri:
- Ufalanmış peynir birleştirilip yeniden kalıp peynir yapılıyor.
Dana kıymaya tavuk sakatatı katılıyor.
- Sütün yağı alınıp yerine margarin konuluyor.
- Küflü kaşarlar eritme peyniri yapılıyor.
- Tavuk dönerin içine tavuk derisi, bağırsak, paça ve sakatatlar baharatlanarak karıştırılıyor.
- Kırmızı bibere kiremit tozu ekleniyor.
- Kalitesiz bulgura boya katıp ayıp örtülüyor.
- Zeytinyağına rafine ayçicek, kanola, fındık ve tereyağı karıştırılıyor.
- Son kullanma tarihi geçmiş sucuklar yeni yapılan sucukların içine katılıp yeniden imal ediliyor.
- Salam ve sosislerin içine hayvansal etsel atıklar katılıyor.
- Soya baharatla karıştırılıp sucuk imalatında kullanılıyor.
- Baharatlar arasına kurutulmuş ot ve sap karıştırılıyor.
- Depolarda iyi muhafaza edilmediği için küflenen çaylar da soframıza geliyor.
- Hayvanların kemiklerini, zarlarını, tavuk derilerini, bağırsaklarını toplayarak mekanik kıyma haline getiren gıda teröristleri, halka ‘ucuzluk’ adı altında çöpe atılması gereken atıkları satarak, yediriyorlar. Mekanik kıymalar döner yapımından sucuğa, lahmacundan kebaba kadar her yerde kullanılıyor.
- Bayat tavukları beyaz görünsün diye çamaşır suyuna yatiriyorlar.
- Sadece mısır şurubu kullanarak sözde bal üretenler bile var. Nişasta, şekerkamışı, hidrol, parafin, akçaağaç gibi eklentilerle üretilen ballara su da katılıyor. Benzer hileler reçel ve pekmezlerde de yapılıyor.
- Kıyma: Kedi-köpek için ayrılan kemikler kıymaya katılıyor. Kıymada tavuğun gagası, tırnağına bile rastlamak mümkün.
- Beyaz peynir: Yağ oranında hile yapılarak, mayalamadan önce yağı alınıyor. Raf ömrü uzasın diye fazla nitrat katılıyor.
- Süt tozu: Tebeşir tozu bile ekleniyor.
- Yoğurt: Merdiven altı üretim yapan yoğurtlarda kıvam artırmak ve su tutması için jelatin katılıyor. Jelatin, domuzun deri veya kemiklerinin kaynatılmasıyla elde ediliyor.
- Tereyağı: Bitkisel margarin de katılıyor, hatta patates püresi koyanlar bile var.
- Zeytin: Zeytin havuzlarına paslı demir atılarak zeytinler karartılıyor, tekstil boyası da renk için kullanılıyor.
- Kakaolu ürünler: Kakaolu fındık kremasında kakao yerine keçiboynuzu tozu, kakao yağı yerine margarin kullanılıyor.
- Tatlı: Baklava ve kadayıfın içine fıstık yerine bezelye konuyor.
- Helva: İçine beyaz susam yerine Sudan’dan ithal edilen ucuz siyah susam konuluyor.
- Bakliyat: Kalitesiz bulgura boya katıp rengi değiştiriliyor, pirinç türleri birbirine karıştırılıyor.
- Ekmeklerin gramajları ile oynanıyor.
- Birinci kalite un yerine düşük kalite unlarla yapılan ekmekleri, 1 sınıf kalite fiyatına tüketiciye satıyorlar.
- Beyaz una kakao katarak esmer ekmek, özellikle de kepekli ekmek diye satıyorlar.
- Düşük kalite una karbonat katarak beyazlaştırıyorlar ve 1 sınıf kalite undan yapılan ürün fiyatına satıyorlar.
GIDA MADDELERİNİN ETİKETİNDE OLMASI GEREKEN BİLGİLER
Gıda maddesinin adı; içindekiler; ürünün net miktarı; üretici ve paketleyici firmanı adı; tescilli markası; adresi ve üretildiği yer; ürünün son tüketim tarihi; parti numarası veya seri numarası; üretim izin tarihi ve sayısı; sicil numarası veya ithalat kontrol belgesi tarihi, sayısı;orijin ülke; gerektiğinde kullanım bilgisi veya muhafaza şartları.
Gida hileleri ile mucadeleye bu hileleri farkederek, urun tercihimizi bilincli yaparak ve tespit ettigimiz olumsuz halleri bildirerek baslayabiliriz.
Gıda tüketim hattı: ALO 174
Tüketici hattı: ALO 175
En onemlisi, evde yapabilecegimiz her seyi kendimiz yaparak, yapamadiklarimizi gercek ureticilerle tanisip onlardan guvenilir urunler alarak sevdiklerimizi zehirlerden koruyabiliriz.
Sevgiyle,
Gectigimiz gunlerde bakanlik 2014'un gida hileleri raporunu acikladi. 27bin firmanin 10bininin kaydinin bile olmadigi, denetlenemedigi ulkede haliyle rapor gercekci ve tatmin edici degil. Ancak gercek su ki yaptirimlar yetersiz. Cezalar devede kulak ve cogu firma cezayi odeyip bizleri zehirlemeye devam ediyor. Hal boyle olunca is bize dusuyor.
Gida hileleri konusunda uyanik olursak, etiket okumayi, gercekle hileliyi ayirt edip ona gore secim yaparsak bu hileli uretim yapanlara en guclu tokati biz atmis, cocuklarimizi, sevdiklerimizi zehirlemeye calismanin bedelini odetmis oluruz.
Araştırmalar şu gruplarda sahteciliğin çok yaygın olduğunu belirtiyor: Sigara, içki, kozmetik, ilaç, zeytin, peynir, et ürünleri, zeytinyağı ve bal. Iste sizin icin cesitli uzmanlarin verilerinden derledigimiz bazi gida hileleri:
- Ufalanmış peynir birleştirilip yeniden kalıp peynir yapılıyor.
Dana kıymaya tavuk sakatatı katılıyor.
- Sütün yağı alınıp yerine margarin konuluyor.
- Küflü kaşarlar eritme peyniri yapılıyor.
- Tavuk dönerin içine tavuk derisi, bağırsak, paça ve sakatatlar baharatlanarak karıştırılıyor.
- Kırmızı bibere kiremit tozu ekleniyor.
- Kalitesiz bulgura boya katıp ayıp örtülüyor.
- Zeytinyağına rafine ayçicek, kanola, fındık ve tereyağı karıştırılıyor.
- Son kullanma tarihi geçmiş sucuklar yeni yapılan sucukların içine katılıp yeniden imal ediliyor.
- Salam ve sosislerin içine hayvansal etsel atıklar katılıyor.
- Soya baharatla karıştırılıp sucuk imalatında kullanılıyor.
- Baharatlar arasına kurutulmuş ot ve sap karıştırılıyor.
- Depolarda iyi muhafaza edilmediği için küflenen çaylar da soframıza geliyor.
- Hayvanların kemiklerini, zarlarını, tavuk derilerini, bağırsaklarını toplayarak mekanik kıyma haline getiren gıda teröristleri, halka ‘ucuzluk’ adı altında çöpe atılması gereken atıkları satarak, yediriyorlar. Mekanik kıymalar döner yapımından sucuğa, lahmacundan kebaba kadar her yerde kullanılıyor.
- Bayat tavukları beyaz görünsün diye çamaşır suyuna yatiriyorlar.
- Sadece mısır şurubu kullanarak sözde bal üretenler bile var. Nişasta, şekerkamışı, hidrol, parafin, akçaağaç gibi eklentilerle üretilen ballara su da katılıyor. Benzer hileler reçel ve pekmezlerde de yapılıyor.
- Kıyma: Kedi-köpek için ayrılan kemikler kıymaya katılıyor. Kıymada tavuğun gagası, tırnağına bile rastlamak mümkün.
- Beyaz peynir: Yağ oranında hile yapılarak, mayalamadan önce yağı alınıyor. Raf ömrü uzasın diye fazla nitrat katılıyor.
- Süt tozu: Tebeşir tozu bile ekleniyor.
- Yoğurt: Merdiven altı üretim yapan yoğurtlarda kıvam artırmak ve su tutması için jelatin katılıyor. Jelatin, domuzun deri veya kemiklerinin kaynatılmasıyla elde ediliyor.
- Tereyağı: Bitkisel margarin de katılıyor, hatta patates püresi koyanlar bile var.
- Zeytin: Zeytin havuzlarına paslı demir atılarak zeytinler karartılıyor, tekstil boyası da renk için kullanılıyor.
- Kakaolu ürünler: Kakaolu fındık kremasında kakao yerine keçiboynuzu tozu, kakao yağı yerine margarin kullanılıyor.
- Tatlı: Baklava ve kadayıfın içine fıstık yerine bezelye konuyor.
- Helva: İçine beyaz susam yerine Sudan’dan ithal edilen ucuz siyah susam konuluyor.
- Bakliyat: Kalitesiz bulgura boya katıp rengi değiştiriliyor, pirinç türleri birbirine karıştırılıyor.
- Ekmeklerin gramajları ile oynanıyor.
- Birinci kalite un yerine düşük kalite unlarla yapılan ekmekleri, 1 sınıf kalite fiyatına tüketiciye satıyorlar.
- Beyaz una kakao katarak esmer ekmek, özellikle de kepekli ekmek diye satıyorlar.
- Düşük kalite una karbonat katarak beyazlaştırıyorlar ve 1 sınıf kalite undan yapılan ürün fiyatına satıyorlar.
GIDA MADDELERİNİN ETİKETİNDE OLMASI GEREKEN BİLGİLER
Gıda maddesinin adı; içindekiler; ürünün net miktarı; üretici ve paketleyici firmanı adı; tescilli markası; adresi ve üretildiği yer; ürünün son tüketim tarihi; parti numarası veya seri numarası; üretim izin tarihi ve sayısı; sicil numarası veya ithalat kontrol belgesi tarihi, sayısı;orijin ülke; gerektiğinde kullanım bilgisi veya muhafaza şartları.
Gida hileleri ile mucadeleye bu hileleri farkederek, urun tercihimizi bilincli yaparak ve tespit ettigimiz olumsuz halleri bildirerek baslayabiliriz.
Gıda tüketim hattı: ALO 174
Tüketici hattı: ALO 175
En onemlisi, evde yapabilecegimiz her seyi kendimiz yaparak, yapamadiklarimizi gercek ureticilerle tanisip onlardan guvenilir urunler alarak sevdiklerimizi zehirlerden koruyabiliriz.
Sevgiyle,