Pratik ev ekmegi tarifi: Evler ekmek koksun!




En azindan ara ara her eve girmeli firindan tuten taze ekmek kokusu. Hepimiz usta degiliz veya vakit bulamiyoruz bu bir gercek.

Keske firsat olsa unumuzu da mayamizi da kendimiz elde edip tam anlamiyla gercek ekmek yesek. Ama en azindan bir yerden baslamak isteyenlere denenmis kolay bir tarifim var. Simdiden sifa olsun dilegiyle

Not: Eksi mayaniz varsa kuru mayaya tenezzul dahi etmeyin. Mumkunse organik tam un kullanin. Mayasi az olsun az kabarsin problem yok diyenler tariften sekeri cikarabilirsiniz, seker maya icin sonucta ;) tuz damak tadiniza kalmis. Sevgiyle pissin, afiyet olsun.
300 ml ilik su
1,5 yemek kasigi sut

1,5 yemek kasigi sivi yag
1,5 cay kasigi tuz
500 gr un
2 cay kasigi seker
1,5 cay kasigi kuru maya
Malzemelerimizi listedeki sirasiyla yavas yavas karistira karistira birbirine ekliyoruz. Kivam ununuzun cesidine gore degisebilir bu sebeple unun bir kismini sonradan eklemeyi tercih edebilirsiniz. Hamur kivamini alip toparlanabilir hale gelene kadar yaklasik 20-30 dakika kadar yogurun. (Makineniz varsa onun yogurmasina izin verebilirsiniz :)
Kivama gelen hamurunuzu sararak sicak bir yerde dinlenmeye alin, yarim saat kadar istirahat etsin. Sonra bir kez daha ondan ozur dileyerek rahatini bozun ve biraz daha yogurup dinlenmeye birakin. Sicaklik yeterliyse tahmini yarim saat kadar sonra hamurunuz hazir olacaktir.
Yagli kagit serdiginiz tepsinize alip sekil verebilirsiniz. Ben ev ekmegini yuvarlak tercih ediyorum, sizin ki size bagli.
Az ekmek tuketiyorsaniz ikiye bolup iki kucuk ekmek elde edip biraz daha uzun sure taze kalmasini saglayabilirsiniz.
Firininizi 200 dereceye ayarlayip 45 dakika kadar pisirebilirsiniz. Kapagi mumkun oldugunca gec acin.
Esmer, tombul ve guzel kokan kabugu sertlesmis bir ekmege donustugunde hazir demektir. Sertlik sizi yaniltmasin soguyunca pofuduk bir ekmek olacak.
Firinlar bazen farkli pisirme surelerine sahip oluyor ankastre davul vs. Eger hizli pisiren bir firininiz varsa garantiye almak icin 180 dereceyle yapabilirsiniz ilk denemeyi.
Lutfen denerseniz sonuctan haberdar edin :) Ya da kendi tarifleriniz varsa pratik denenmis, lutfen siz de bizimle paylasin.
Sevgiyle,

Bu blogdaki popüler yayınlar

Isırgan Otuyla Doğal Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır?

Aa! Ekşi yoğurttan peynir yaptım, ekmek mayaladım :)

Bir çörek otu masalı