Freecycle Nedir?

Öyle bir nesiliz ki biz her birimiz bir büyüğümüzün kıyafetlerini, eşyalarını, kitabını, defterini kullandık. Unuttuk bunları belki ama yaşadık biz bu paylaşımı en derinimizde. İşte şimdi o insanlar diyor ki benim elimde kullanmadığım atıl bir koltuk, bir perde, bir telefon, bir mont, bir ayakkabı var var mıdır bunu isteyen?

İlgiiinç! Hiç ilginç olmaz olur mu! Fakat gerçek.. Dünya çapında devam eden kocaman bir proje freecycle ve gerçekten çok güzel şeylere vesile oluyor.

Söz konusu olan şey bir yardımlaşma ağı vs değil aklınızda o canlanmasın. Aslına bakarsanız maddi alım gücü de değil mevzu bahis olan. "Kim buna ihtiyaç duydu dur para harcamasın boş yere tüketmeyelim bizde fazladan bir tane var bunu verelim dünya daha yaşanılabilir hayat daha sürdürülebilir olsun" diyoruz ve çok da güzel yapıyoruz.
Eşim ve ben bizzat bu projeyi destekliyoruz ve hayatımıza soktuk. Fazladan kullanmadığımız herhangibir şeyi bu ağ ile gönül rahatlığıyla ona ulaşmayı isteyen kişiye ulaştırıyor yada birisinin artık kullanmayacağı bir eşyası bizim bir ihtiyacımızı karşıladığında şükran duyarak ona evimizi açıyoruz.

Aslına bakarsanız freecycle armağan ekonomisini yani parayla yapılandan ziyade paylaşıma dayanan ekonomiyi benimsemiş bir proje. Dünya artık paranın geçmediği yada en azından azaltılabildiği sistemleri deneyimliyor ve neyse ki ülkemizde bundan nasibini almış durumda.

"Freecycle, elinde kullanmadığı eşyalara sahip olanlar ile, o eşyalara sahip olmak isteyenleri, tamamen ücretsiz olarak birleştirmeye ve geri dönüşümü arttırmaya çalışan, uluslararası bir proje. Freecycle’ın amacı, hala kullanılabilir olanlara değerini vermektir; Zaten üretilmiş olanı kullanmakla gereksiz tüketimi azaltabilir, daha az üretime sebebiyet verir ve dünya üzerindeki zararlarını azaltabiliriz. İhtiyaç duymadığımız eşyalardan kurtularak toplumsal katkıda bulunabiliriz." böyle diyor oluşumun Türkiye ayağının facebook sayfasının açıklaması. Grubun istanbul ekibine buradan ulaşabilir hemen üye olup bu güzel dolaşımdan faydalanabilir dünyaya bir katkı da siz sağlayabilirsiniz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Isırgan Otuyla Doğal Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır?

Aa! Ekşi yoğurttan peynir yaptım, ekmek mayaladım :)

Pet şişede soğan yetiştirme detaylı fotoğraflı anlatım