Ete muadil, daha sağlıklı, daha lezzetli, daha ucuz! Acaba Nedir?

Aylardır deniyoruz tam bir et delisi olan kocam üzerinde ve çalışıyor :) Eti o kadar andırıyor ki her piştiğinde, hangi versiyonda pişirdiğimiz önemsiz, arsız köpek burnuyla dapi koştura koştura mutfağa geliyor ve her yerde et arıyor,  o kadar gerçekçi bu muadilimiz :)

Ne olduğunu açıklamadan hemen önce size protein değerinin hatrı sayılır derecede olduğunu, C, B1, B2, Niacin, Folik asit gibi pek çok değerli içeriğinin günü kurtarır değerde olduğunu söyleyemek istedim zira az sonra rakamsal veriler de paylaşacağım.


Size en çok mantarları tanıtırken heyecanlanıyorum ben sanırım her birine ayrı hayran olduğumdan. Daha önce Evimizin Şifacısı Kombuchayla tanışmıştınız burada hatırlarsanız, işte en az onun kadar marifetli bu mantarımız da, Pleurotus Ostreatus namı diğer KAVAK MANTARI.

Et tüketiminin azaltılmasının sürdürülebilirlik açısından önemini, kocamın et tüketiminin 2 yılda nasıl %90 azaldığını burada konuşmuştuk, dileyen göz atabilir. Aynı yazıda müjdesini vermiştim size kavak mantarından bahsedeceğimin. Pek çok denemeyi bizzat kendimiz yapıp, pişirip, tadıp gördük ki gerçekten ete kıyasla çok avantajlı ve bir o kadar sağlıklı, lezzetli. Hatta yakında üretimine de geçmeyi planlıyoruz, hakkında yeterince bilgi sahibi olup tam manasıyla hazır hissettiğimizde.

Pleurotus ostreatus, kayın mantarı, kavak mantarı, selvi mantarı, yaprak mantarı, lamelli soluk istiridye mantarı, karakulak mantarı v.b. bir çok isimlerle bilinen doğada yetişebilen ve yenilebilen mantar türlerinden bir tanesidir. İsmini aldığı gibi, doğada kavak ve kayın gibi ağaçların gövdelerinde yetişen bir mantar türü. İstiridye şeklinde  olması nedeniyle "istiridye mantarı" ismini de almış, kültür ortamında yetiştirilebilen ender türlerden bir tanesi. Kültür ortamındaysa herhangi bir gübre, kimyasal veya ilaç kullanılmadan üretilmesi diğer kültür mantarlarından daha güvenilir kılıyor kavak mantarını. Besin değeri daha yüksek ve diğer mantarlara göre gerçekten daha steril bir alanda yetişiyor olması cezbedici.

Doğalını bulduğunuzda hele hiç kaçırmayın diyeceğim (mantarları iyi tanıyan ve güvenli olduğunu teyit eden birinin onayıyla elbet) çünkü kavakta yetişeni en zehirsiz sağlıklı mantar türlerinden biri bu istiridyeye benzeyen sevimli mantarın ve selvide yetişeninin doğal antibiyotik gücünün çok yüksek olduğu söyleniyor.

100 gram istiridye mantarı SIFIR YAĞ İÇERİYOR. 45,65 kaloriye sahip ve bünyesinde 8,9 mg kalsiyum, 1,9 mg demir, 17 mg fosfor, 0,15 mg vitamin B1, 0,75 mg vitamin B12 ve 12,40 mg vitamin C içeriyor. Et ve baklagillere yakın protein içeriğine sahip bulunduğu söyleniyor. İnsan vücudu için gerekli olan kalsiyum, fosfor ve demir gibi tüm mineral tuzlar sığır ve tavuk etinde bulunanların iki katı düzeyinde diyormuş veriler.

Öyle ki okuduğum bir kaç yerde yazdığına göre karaciğer hariç diğer tüm et ve sebzelerden daha fazla folik asit ihtiva ediyor. Bu da onu gerçekten önemli bir noktaya tek başına taşımaya yetecek bir bilgi.

Lezzetinin yanında sıfır yağ oranıyla obezite, diyabet ve kalp rahatsızlığı olanlar için tehlike arz etmemesi ve hatta tavsiye edilmesi vurucu bir diğer özelliği. Sanıyorum sadece alerjisi olanlar için tehlikeli olabilir, rahatsızlığı olanlar da doktoruna başvurduktan sonra onay alarak rahat rahat tüketebilir.

Gelelim bana sizin için poz veren şirinlerime :)
Belki bir gün tarifini de veririm detay çekip, deneyeceklere şimdiden şifa, afiyet olsun!






Bu blogdaki popüler yayınlar

Isırgan Otuyla Doğal Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır?

Aa! Ekşi yoğurttan peynir yaptım, ekmek mayaladım :)

Rıza'nın İmalatı (Manufacturing Consent)