Eti Matik Bor Deterjan Deneyim Notları

Piyasaya çıkışını ilk duyduğumuzdan beri araştırıyoruz biliyorsunuz bu ürünü. Daha önce sayfalarımız aracılığı ile de sizlerin fikirlerini almıştık. Sonrasında denemeye de karar verdik ve kayda değer bir süredir de kullanıyoruz. Elbet kötünün iyisi ve elbette her zaman tercihimiz en doğalını evde kendimiz üretebilmek ama henüz bunu matik deterjan noktasına kadar ilerletemedik :(

Petrol türevi içermemesi, fosfatla kirletmemesi güzel. Doğaya ve bedenimize "bir tık" daha saygılı olabiliyoruz bu durumda, buradan +1 puan. Boraks, sabun ve soda içeriyor(karbon, oksijen ve su ile kombine). Yine "organik" düzeyde bir doğallığı yok bize göre, işlenmiş bir ürün en nihayetinde. Fakat "yeşil olma" çabasını bir adım öteye taşıdığı da bir gerçek. 

Petrol endüstrisine nema sağlamaması, yerel doğal kaynakları kullanması ve sermayenin yerli olması da +1 puan eder sanırım. Boraks pek çok şekilde temizlik ürünlerinde kullanılıyor zaten yani hayatımıza çok yeni girmiş olmayacak ve matik bir deterjanla petrolü ve kalıntı kimyasalları kıyafetlerimizden soyutlaya bilme fikri de güzel.

Gelelim kullanırken edindiğimiz izlenimlere:

*Solunması halinde alerjen etkisi var. Uçuşturursanız genzinizi yakacaktır dikkatle kullanmalı.

*Kokusu sabunumsu, sabun kokusunu sevenler için ideal. Ekstra parfüm vs ile ağırlaşmamış, bizim hoşumuza gitti.

*ince bir toz şeklinde olduğu için çok fazla uçuşturmadan kullanmak gerek ciltte ve gözde kısa zamanlı da olsa tahriş yapabiliyor. 

*Bazı deterjanla yıkanan çamaşırlarda kalan kalıntılar hassas ciltli bir aile olarak bizde  kaşıntı döküntü yapabiliyor. Bu ürünle henüz öyle bir sorun yaşamadık.

*Fosfat içermediği için diğer deterjanlara nazaran daha az kanserojen evet ama yine de mümkün mertebe minimalize kullanım öneriyoruz biz işlenmiş her ürün için olduğu gibi.

*Düşük sıcaklıklarda çok fazla bir  "ağartma" performansı yok 60 derece beyazlar için önerilen ancak bu da dehşet bir elektrik sarfiyatı demek bu sebeple beyazları da düşük sıcaklıkta yıkayıp "sakız gibi" de olmayıversin denilirse uzun vadede tercih sebebi olabilecek deterjan. 

 Uzun vadede ne gibi değişiklikler olur fikirlerimizde bilinmez ancak şimdilik bu kadarını söyleyebiliriz. 

Ve tekrar yapabiliyorsanız deterjanınızı da evde kendiniz yapın. Eğer petrol içeren kimyasalları ağır bir deterjansa da kullandığınız en azından bir kaç kez deneyin bu ürünü. Zincir marketlerden kolaylıkla temin edebilirsiniz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Isırgan Otuyla Doğal Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır?

Aa! Ekşi yoğurttan peynir yaptım, ekmek mayaladım :)

Bir çörek otu masalı