Neden Paylaşım Ekonomisi?

Paylaşıyoruz, Paylaştıkça Çoğalıyoruz!
Öyle bir nesiliz ki biz her birimiz bir büyüğümüzün kıyafetlerini, eşyalarını, kitabını, defterini kullandık. Unuttuk bunları belki ama yaşadık biz bu paylaşımı en derinimizde. İşte şimdi o insanlar diyor ki benim elimde kullanmadığım atıl bir koltuk, bir perde, bir telefon, bir mont, bir ayakkabı var var mıdır bunu isteyen?

İlgiiinç! Hiç ilginç olmaz olur mu! Fakat gerçek.. Dünya çapında devam eden kocaman bir proje freecycle ve gerçekten çok güzel şeylere vesile oluyor.

Söz konusu olan şey bir "maddi" yardımlaşma ağı vs değil aklınızda o canlanmasın. Aslına bakarsanız maddi alım gücü de değil mevzu bahis olan. "Kim buna ihtiyaç duydu? dur para harcamasın boş yere tüketmeyelim bizde fazladan bir tane var bunu verelim dünya daha yaşanılabilir hayat daha sürdürülebilir olsun" diyoruz ve çok da güzel yapıyoruz.

 Biz paylaşıyoruz paylaştıkça çoğalıyoruz diyoruz! diyorlar bu linkte. İncelediğinizde paylaşım ekonomisinin dünyadaki ve ülkemizdeki gidişatı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Zaten kültürümüzün parçası olan "paylaşım"ı dünyanın kötü gidişine ekonomik çözüm olarak değerlendiriyorlar.

Biz de ailecek paylaşımı benimsiyoruz. Tüketmekten ziyade üretmek ve üretemediğimiz noktada önce paylaşım ekonomisi felsefesini devreye sokuyoruz. Paylaşım ekonomisini benimseyen herkes bir ucundan tutup kültürü yaygın hale getirmek ve daha fazla alanda uygulanabilmesine destek sağlamak için projeler üretmeye çalışıyor. Biz sürdürülebilirliğe evimiz çapında katkı sağlamak dışında evde yapılabilecekleri yaygınlaştırmak adına Sürdürülebilir Evlilik Deneyini başlattık, Sık kullanılmayan yada artık kullanmadığımız eşyalar için oluşturulmuş bir Eşya Kütüphanesi var ödünç eşya alabileceğiniz. Paranız yoksa yada harcamak istemiyorsanız zamanınız karşılığında alışveriş yapabileceğiniz Zumbara (zaman kumbarası) kurulmuş mesela veya Yol Paylaşımları, Bebek eşyası takasları, Freecycle grupları mevcut.

Parayı aradan çıkartmaki paylaşımı arttırmak ve aslına bakarsanız mülksüzleşmek asıl olay. Bağlılığınız ve köleliğinizin yavaş yavaş eridiğini, hayatın size daha yaşanabilir geldiğini ve üzerinizdeki baskının hafiflediğini özgürleştiğinizi hissedeceksiniz paylaşım hayatınıza işledikçe.


Bu blogdaki popüler yayınlar

Isırgan Otuyla Doğal Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır?

Aa! Ekşi yoğurttan peynir yaptım, ekmek mayaladım :)

Pet şişede soğan yetiştirme detaylı fotoğraflı anlatım